ENS TRASLLADEM

ENS TRASLLADEM
Nova web a almoines.tk

dijous, 13 de novembre del 2008

Visita de la Conselleria de Cultura al Trinquet d'Almoines


Patrimoni protegirà l'Alqueria del Trinquet d'Almoines del pas de l'A-38

El passat dimarts 11 els serveis tècnics de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura van realitzar una visita a l'Alqueria del Trinquet d'Almoines.

Aquesta visita forma part del treball de redacció d'un informe sobre aquest Bé motivat per l'existència de la possibilitat de realitzar l'autovia A-38 per les seues proximitats. En les últimes setmanes, la Conselleria ja havia sol·licitat a l'Ajuntament tota la documentació cadastral, urbanística i històrica.

La tècnica de Patrimoni va poder comprovar in situ, encara que va dir que fa uns anys ja hi havia estat, la importància de conservar aquest Bé Local. Segon va comentar la tècnica a l'alcalde d'Almoines, Vicent Ribes, “s'anava a redactar l'informe en el sentit d'exposar clarament l'obligatorietat de complir la legislació vigent, és a dir, que la futura autovia ha de mantenir una distància mínima 200 m, i prendre les mesures de protecció mediambiental i acústica.

Vicent Ribes ha recordat que l'Ajuntament d'Almoines, per unanimitat, ja va presentar una al·legació en eixe sentit. “Hem d'intentar compaginar la protecció del nostre patrimoni natural i arquitectònic amb l'interés general de la comarca”, ha dit Ribes en referència al possible pas de l'A-38 per Almoines.

Segons l'historiador Abel Soler cal conservar i protegir l'Alqueria del Trinquet per:

1. Perquè conté segurament al seu subsòl les restes d’una alquerieta o rafal d’època medieval, que testimonia –realitzats els pertinents treballs d’arqueologia– com era la vida en temps d’al-Àndalus i a la Safor medieval: l’època dels Quintavall.
2. Perquè conté una torre, una tanca i una alqueria rural, que testimonien com era l’arquitectura valenciana dels segles XIV al XIX.
3. Perquè conté un trinquet, o els indicis de la seua existència, que forma part de la història de l’esport de la Comunitat Valenciana; de la història de la pilota valenciana, en particular.
4. Perquè fou el primer hort de tarongers d’Almoines i un dels més antics de la comarca de la Safor. Es tracta, doncs, d’un testimoni de la història de l’agricultura a la comarca.
5. I, perquè amb independència dels criteris arqueològics, històrics o arquitectònics, l’alqueria del Trinquet és un paratge emblemàtic per als habitants d’Almoines, un lloc que forma part inseparable de la memòria històrica dels almoiners.