ENS TRASLLADEM

ENS TRASLLADEM
Nova web a almoines.tk

dimarts, 18 de gener del 2011

El campanar d'Almoines estrena nova imatge


Recentment, han finalitzat les obres de reparació del campanar de l'església d'Almoines, que té gairebé 200 anys, 30 metres d'alçària i el qual es trobava en un estat greu de deteriorament.

Les obres han consistit bàsicament en la reparació de la cornisa de rajola massissa vist ceràmic del campanar. El projecte ha estat finançat per la Diputació de València a través d'una subvenció de 30.000 €, denominada "Reparació d'obres de restauració per a la conservació de béns immobles amb valors històrics-artístics o d'interés local".

La planificació tècnica consistent en la redacció del projecte i la direcció d'obra han corregut a càrrec de l'Ajuntament. A més, els feligresos de la parròquia, amb la col•laboració de l'Ajuntament, han portat a terme una campanya de recaptació de fons a la localitat, per contribuir al finançament de la reparació del campanar del poble.

L'edifici complet de l'església de Sant Jaume Pelegrí (incloent-hi la torre campanar) està protegit i forma part del Catàleg de Béns Immobles i espais d'interès col•lectiu del municipi d'Almoines.

A continuació reproduïm la descripció del campanar d'Almoines que l'arquitecte municipal Joaquim Egea ha publicat a l'Almoina, la revista cultural del municipi:

Es tracta d’una obra dels anys 1816 i 1817. L’arquitecte triat va ser Josep Ariño. És de planta quadrada de 5x5 metres, amb una torre que arriba als 30 metres d’altura. S’estructura en cinc seccions en alçada. La secció més baixa, correspon a una base o pedestal d’1,25 m d’altura. El segon cos està coronat per un entaulament clàssic, que combina, en rajola massissa, elements dòrics i jònics. Després, continua amb el cos de campanes, amb els buits amb arcs de mig punt emmarcats per pillastres de rajola. El tercer nivell és el de rematada, de planta quadrada, suportat per quatre contraforts disposats girats quaranta-cinc graus sobre la posició del quadrat de la planta. El cinquè i últim cos en altura, correspon a una llanterna de planta circular, coberta per un cupulí de teules i coronat per una penell. Tota la rematada és com una cita, habitual en l’època, a la solució arquitectònica de la llanterna de la cúpula de la catedral de santa Maria dei Fiore, de Florència, de F. Brunelleschi.

El campanar d’Almoines és un dels més alts i esvelts de la comarca de la Safor, i correspon a la fita visual més important de la població, i també de gran part de la plana central de l’esmentada comarca.

NOTÍCIES RELACIONADES
Sant Jaume entra en el siglo XXI, publicada a Las Provincias (19/01/2011)

El campanar de Almoines estrena nueva imagen, publicada a Safor Guia (1/01/2011)